Úsporný perlátor vás přesvědčí o tom, že šetření může být zábava

Chcete šetřit vodou? Kdo by nechtěl? Jak to ale provést, když se potřebujete mýt, potřebujete pít, umývat nádobí, splachovat toaletu a zkrátka běžně vodu používat? Možností je mnoho, jedna z nich je však velmi nenáročná na používání i pořízení. Řeč je o perlátoru, který si klidně můžete pořídit na všechny vodovodní kohoutky ve vaší domácnosti. K čemu je dobrý? Jak vypadá a funguje? A zvládnete si ho sami nainstalovat?

Úsporný perlátor vás přesvědčí o tom, že šetření může být zábava

Co je to perlátor?

Instalace perlátoru patří k prvním tipům, se kterými se potkáte v každém článku týkajícím se rad do domácnosti. Jde o zařízení, které namontujete na vodovodní kohoutek v kuchyni nebo v koupelně a díky usměrnění a provzdušnění proudu vody, díky němu spotřebujete na běžné činnosti méně vody než bez něj. Komfort při mytí rukou vám tedy nesníží, jen té vody na to spotřebujete méně. Jedná se o snadno instalovatelné zařízení, které se hodí k většině kuchyňských a koupelnových baterií bez nutnosti dalších úprav. I s jedním jediným perlátorem na vodovodním kohoutku může běžná rodina ušetřit až 8 000 litrů vody ročně. Přepočtěte si to na peníze. Perlátory přitom stojí obvykle několik desetikorun.

Úsporný perlátor vás přesvědčí o tom, že šetření může být zábava

Který perlátor je vhodný pro vaši baterii?

Nejdůležitější je zjistit, zda budete potřebovat perlátor s vnějším nebo vnitřním závitem. Pokud máte perlátor již na kohoutku a potřebujete ho pouze vyměnit, stačí odšroubovat váš stávající perlátor a zjistit, zda má závit vnější nebo vnitřní. Pokud si nejste stoprocentně jisti, můžete si zakoupit univerzální perlátor, který je vhodný pro oba typy baterií.

Jak probíhá instalace perlátoru?

Je to snadné. Většina perlátorů se dodává se všemi potřebnými díly pro instalaci. Jediné, co musíte udělat, je odšroubovat svůj stávající perlátor (pokud nějaký máte) a našroubovat nový. Obvykle to trvá několik minut, záleží na tom, jak těžké je dosáhnout na kohoutek. Po instalaci jednoduše vyzkoušejte, zda je tlak vody dostatečný. Šetřete vodu, peníze a životní prostředí – investice do perlátoru je nejen ekonomická, ale také ekologická.

Zdroj foto: Penepex.cz, Pixabay.com

Související příspěvky